Hanx yrityksenä

HANX historiaa vuodesta 1988

Tarina alkaa jo 1980-luvun alussa

Hanxin historia kietoutuu suomaiseen ajovarustehistoriaan, joka on oma pitkä tarinansa. Hanxin historia on myös yksi esimerkki pienen perheyhtiön ja perheen  taistelusta globaalissa kilpailussa. Kyllikki Raatikainen pääsi vuonna 1979  forssalaisen Yoko-Team Oy:n mallimestariksi. Hannulla oli nuorena insinöörinä työpaikka valmiina Keskon Hakkilan logistiikkakeskuksessa, mutta myös Hannu jäi töihin Forssaan, Yokolle syksyllä 1980. Kyllikin ja Hannun yrittäjyys pääsi vauhtiin, kun he ostivat vuonna 1981 kolmanneksen Yoko-Team Oy:stä. Yritys valmisti moottoripyöräilyyn liittyviä ajovarusteita, pääosin motocross-varusteita, vientiin.

Koti-ikävä iskee ja yritykselle etsitään kotipaikkaa Savosta

Joulun alla vuonna 1987 Hannu kierteli Leppävirran Elinkeino-Erkin eli Pulkkisen Erkin kanssa Oravikosken kaivosalueen tyhjiä kolkkoja halleja. Kylmä ilmavirta ujellesi ja tunkeutui ylös kaivoskuiluista ja ilma pihisi umpeenhitsatun kaivosmiestenhissin oviaukoista ulos. Mainareiden mustunut sauna odotti turhaan joulusaunan lämmittäjiään. Viimeisten Oravikosken Mainareiden saappaat ja haalarit olivat jääneet roikkumaan peltikaappeihin.

Kaivosalueen korjaamon tiloissa toimi täysillä jo uusi konepaja, ja kaivosalueelle oli juuri valmistunut puumiesten uutukainen teollisuushalli. Oravikosken asuintaajaman puolella oli monta ikkunaa pimeänä, katuvalot olivat pääosin sammuneet ja pienkerrostalojen ulkovalot paloivat, jos joku kulki ohitse ja täräytti hiukan lamppua. Mainarit ja mainarienperheet olivat muuttaneet uuden työn perässä muille kaivinalueille. Lumipyry tukki kulkukäytävät, eivätkä yhtiön ulkopalvelumiehet olleet enää lumitöitä tekemässä. Yhtiötä ei enää ollut. Kuka huolehtii, kun ei ole yhtiötä, kylällä ihmeteltiin. Ei ollut perinteistä Yhtiön pystyttämää isoa joulukuustakaan valaisemassa kuntotalon edustaa.

Oravikosken paikallisessa Oravibaarissa oli uudet innokkaat yrittäjät, uutuuttaan hohtavat Olvin-hanat toimivat, tuottaen ainakin vaahtoa laseihin. Oravikoski -projekti toimi täysillä, hakien uusia yrityksiä ja uusia ideoita kaivosta korvaamaan. 10 vuotta jo toimineena nuorena innokkaana yrittäjänä Hannu ei nähnyt alueen huonoja puolia, kaikki tuntui olevan mahdollista uudessa ympäristössä. Ja siitähän se Hanxin Systeemi lähti pikkuhiljaa rullaamaan eteenpäin. Aluksi toimittiin kaivosmiesten sosiaalitiloissa, joista saatiin ihan hyvät työtilat. Uuden toimitilan rakentamispäätös tehtiin kevään 1988 aikana ja halli valmistuikin pikavauhtia. Uudet toimitilat otettiin käyttöön Seitsemän Seinähullun veljeksen säestyksellä ja sidosryhmäläisten avustuksella elokuussa 1988.

Perustamisvuonna 1988

Hanx-tuotemerkin tarina alkoi vuoden 1988 alussa. Teollinen muotoilija Jyrki Järvinen suunnitteli ajattomaksi tilatun hanx-logon. Hanx perustettiin Leppävirran Oravikoskelle, kaivosalueen kupeeseen vuoden 1988 alussa. Alkuaikoina Hanxilla ommeltiin pääosin moottorikelkkailu- ja motocross-varusteita. Hanx teki myös paljon alihankintaa muille tuotemerkeille, ajoasuja vietiin yli 20 eri maahan esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Japaniin ja Australiaan. Teollinen muotoilija Jyrki Järvinen oli mukana suunnittelemassa Hanxin valmistamaa Suomen ensimmäistä pesäpalloilijan päänsuojaa. Päänsuojaa joka oli ensi esittelyssä pesäpallon Itä-Länsi ottelussa kesällä 1988.

Oravikosken taajamakin heräsi 1990-luvulla uuteen nousuun. Uusia omakotitaloja ja loma-asuntoja on rakennettu satoja, kylälle ja taajaman laitamille. Pienkerrostaloja on remontoitu uuteen kuosiin, katuvalot on uusittu, uusi koulukeskus on valmistunut jne.

1990-luvun lopulla maantiemoottoripyöräilystä muoti-ilmiö

Oravikoskella on yrityksen hallinto, tuotesuunnittelu, leikkaamo, ompelimo ja ohjaustoiminnot alihankkijoille sekä sopimusvalmistajille. Valmiiden tuotteiden varastointi ja jakelu tapahtuu Oravikoskelta. Yritys suunnittelee, valmistaa, valmistuttaa, maahantuo, myy moottoripyöräilijöiden ja kelkkailijoiden ajovarusteita. Maantiemoottoripyöräilyyn tarkoitettujen varusteiden valmistus aloitettiin 1990-luvun lopulla, jolloin katumoottoripyöräilyn suosio kasvoi rajusti. Tuotanto keskittyi Hanx tuotemerkin tuotteiden valmistukseen ja erikoistuotteiden valmistukseen motoristiasiakkaille. Hanx toimii edelleen Leppävirran Oravikoskella.

Hanx tuotevalikoima

Hanxin myynnistä pääosa koostuu moottoripyöräilijöiden ajovarusteista, mutta valikoimasta löytyy myös ajovarusteita moottorikelkkailijoille sekä erityisammattilaisten esimerkiksi poliisien ja pelastushenkilöstön varusteita. Nuoret mopo-ikäiset tulevaisuuden motoristit ovat uusi kasvava ryhmä. Mittatilaustyöt työllistävät yritystämme läpi vuoden.

Uskomme että, Hanxin vahvuus perustuu erityisosaamiseen ja pitkäaikaiseen kokemukseen ajovarusteiden valmistuksessa ja suunnittelussa. Toimintamme pienyrityksenä on joustavaa ja hyvin asiakasläheistä. Asiakaspalautetta ja käyttäjäkokemuksia toivotaan ja saadaan kokoajan. Ilman näitä asiakkailta tulevia ideoita, risuja ja ruusuja emme voisi kehittää omaa toimintaamme ja tuotteitamme. Yleistä alan kehitystä seuraamme tiiviisti mm. käymällä vuosittain kansainvälisillä messuilla.

Me Hanxilla olemme taivaltaneet kaksikymmentäyhdeksän vuotta pääosin motoristien matkassa. Laskutustiedostojen mukaan kymmeniä tuhansia alan harrastajia ja moottoriurheilijoita on ollut asiakkaina. Kaikkien kanssa ei ole päästy naamatusten juttelemaan, mutta paljon on hyviä tuttuja tullut. Kisakuskit ovat testanneet tuhansissa kisoissa tuhansia metrejä ompelu- ja hitsaussaumoja. Alan harrastajat ovat tuottaneet tuoteideoita, joiden perusteella on suunniteltu, kaavoitettu, leikattu ja ommeltu markkinoille sopivia ajovarusteita

Hanx verkkokauppa 2002

Hanxin nettikauppa on toiminut vuodesta 2002 lähtien. Sähköisen kaupankäynnin ja yleensäkin sähköisen viestinnän sekä sosiaalisen median merkitys kasvaa koko ajan. Vuosien varrella nettikauppaa ja nettisivustoja on kehitetty. Paperisista esitteistä luovuttiin jo 2000-alussa ja verkkokauppa tuote-esitteenä vahvisti otettaan. Hanxilla tuotevalikoima elää koko ajan, uusia ideoita tulee asiakkailta viikottain ja uusia tuotteita melkein yhtä ripeää tahtia. Paperi esite ei millään pysy enää tässä tahdissa.

 

Hanx Leppävirran vuoden yritys 2009

Hanx-Suomi Oy:n laajentuminen ja kehittyminen sekä työllistävä vaikutus ja yrityksen korkeatasoinen sekä hyvien liikeperiaatteiden mukainen ja esimerkillinen yrittäminen ovat niitä ansioita, joiden johdosta Hanx-Suomi Oy valittiin vuoden 2009 yritykseksi Leppävirralla. Uskomme tämäntyyppisen pienimuotoisen valmistuksen säilymiseen Suomessa. Mutta  se vaatii koko ajan tapahtuvaa kehitystyötä. Meidän tuotekehittelymme perustuu vanhojen ja hyväksi koettujen tuotteiden uudelleen kehittämiseen. Lisäämme tuotteisiin uusia raaka-aine innovaatioita ja ideoita, joita asiakkaamme sekä yhteistyökumppanimme ehdottavat meille. Olemme tietotekniikkaa hyväksikäyttävä ammatti-räätäleiden paja. 37-vuoden hankintakokemuksen myötä meille on muodostunut hyvä kontaktipinta ja verkosto - alan raaka-aine ja komponenttivalmistajiin.

Oravikosken tehtaanmyymälä

Hanxin ompelimo ja myymälä Leppävirran Oravikoskella on tunnettu paikka motoristien keskuudessa. Kun mennään mp-tapahtumiin, suunnataan ajoreitti kulkemaan Oravikosken kautta, tai poiketaan ohikulkumatkalla ostoksille ja katselemaan uutuuksia. Meiltä Hanxilaisilta kysellään aina "Käykö täällä Oravikoskella ketään, kun tämä on keskellä ei mitään?"  Vastaamme, että vaikka meillä on ollut myymälä missä päin Suomea vain niin aina Oravikoski pysyy ykkösenä. Olemme järjestäneet tapahtumia usealla paikkakunnalla ja aina eniten porukkaa saamme kasaan Oravikoskelle. Monelle Oravikosken tehtaanmyymälässä on käytävä vähintään kerran kaudessa.

Kehitämme koko ajan myymälämme toimintaa palvelemaan paremmin asiakkaitamme. 2016 aloitimme pienimuotoisen kahvilanurkkauksen pitämisen. Oravikoskella voimme myös tarjota ompelupalveluja asiakkaille odottaessa, eikä tuotteita tarvitse lähetellä pitkin poikin Suomea. Monta kertaa pystymme muokkamaan valmiita tuotteita asiakkaille sopiviksi joustavan ja osaavan ompelimomme avustuksella.

Hanx tapahtumat

Kuuluisin Hanxin tapahtumista lienevät Perinteiset PääsiäisHulabaloot Oravikoskella aina pääsiäislauantaisin. Yli 15 vuotta sitten Oravikosken myymälän ovet ajateltiin avata Pääsiäislauantaina, kun ei ollut oikein muutakaan tekemistä. Pari kylttiä tienvarteen ja siitä ne Hulabaloot sitten alkoivat. Viitostieltä tuli pääsiäisloman vietossa olleita ohikulkijoita jonoksi asti Oravikoskelle. Välillä pakkasta on ollut -20 välillä melkein samat lämmintä, mutta joka vuosi iso luuta lakaisee ja tehtaanmyymälästä voi tehdä löytöjä, kun kaikki protot ja edellisin vuosien malleja myydään alehinnoin.

Toinen tapahtuma joka kerää vuosi vuodelta enemmän motoristejä Oravikoskelle ovat Surinaa Sussuille, Pärinää Pojille moottoripyörä kokoontumisajoviikonloppua. Viikonloppu järjestetään yhdessä mm. paikallisten mp-kerhojen ja Oravikosken Marttojen kanssa.

Hanx tiimi

Hanx-tiimin toiminta perustuu koko henkilöstön osallistumiseen ja osaamiseen. Vaativa tuote syntyy hyvästä suunnitellusta ja valmistuksesta, jossa yhdistetään erilaiset erikoismateriaalit toimivaksi, kestäväksi, turvalliseksi, käyttömukavaksi ja tyylikkääksi tuotteeksi. Hanxille onkin kehittynyt hyvä ja toimiva järjestelmä mittatilaustuotteiden valmistamisessa. Hanxilla ompelijamme, myyjämme ja mallimestarimme ovat moniosaajia, kaikilla on monipuoliset taustat ja halu oppia uutta. Olemmekin ylpeitä koko tiimistä, ilman tätä tiimiä ja kaikkien jäsenten osaamista Hanx ei olisi tässä missä se nyt on, Suomen ainoa moottoripyörävarusteita valmistava kotimainen yritys. Kiitos Hanxilaiset! :)